Τι να μην πείτε ποτέ σε έναν φυσικό!

Υπάρχουν πράγματα που ακούει ή βλέπει ένας φυσικός και του «ανάβουν τα λαμπάκια», πράγματα που κάνουν μια φωνή στο μυαλό του να ουρλιάζει!

Μερικά απ’ αυτά είναι τα εξής:

1) «Τα κινητά εκπέμπουν ραδιενέργεια» : Πόσες και πόσες φορές έχει ειπωθεί αυτό το πράγμα, ειδικά τις δύο πρώτες δεκαετίες κυκλοφορίας τους. Όχι λοιπόν, δεν εκπέμπει ραδιεέργεια!! Ακτινοβολία, ναι, εκπέμπει. Αλλά τι είδους; Ας τα βάλουμε στη σειρά τους.

Οι ακτινοβολίες κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τη συχνότητα των αντίστοιχων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων  ως εξής:

Περιοχή του φάσματος Περιοχή συχνοτήτων
Ραδιοκύματα 0-300 ΜΗz
Μικροκύματα 300 MHz – 300 GHz
Υπέρυθρη ακτινοβολία 300 GHz – 400 THz
Ορατή ακτινοβολία 400-800 THz
Υπεριώδης ακτινοβολία 800 THz – 3 ·10 17 Hz
Ακτίνες Χ 3· 10 17 Hz – 5· 10 19 Hz
Ακτίνες γ 5 ·10 19Hz – 3· 10 22Hz
Κοσμικές ακτίνες 3 ·10 22Hz – …

Το κινητό επέμπει ακτινοβολίας συχνότητας 900-2100 MHz, δηλασή ανήκει στα μικροκύματα. Η ακτινοβολία αυτή ανήκει στις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, με άλλα λόγια ακτινοβολίες που δεν προκαλούν ιοντισμό των μορίψν και δεν διασπούν τους χημικούς δεσμούς.

Από την άλλη, ραδιενέργεια είναι η αυθόρμητη αποσύνθεση των ατομικών πυρήνων εκπέμποντας υποατομικά σωματιδία μεταξύ των οποίων είναι τα α και β ή ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων που ονομάζονται ακτίνες X και ακτίνες γ.

Όσον αφορά για τις επιπτώσεις των κινητών ή το δείκτη μέτρησης ακτινοβολίας των κινητών, σε αυτά θα ανφερθούμε σε επόμενο post.

 

2) Ποτέ μην εκφράσετε αποτέλεσμα μια μέτρησης (όσο απλής κι αν είναι) χωρίς μονάδες!

Πείτε ότι μετράτε την επιφάνεια ενός δωματίου. Σας ρωτάει κάποιος «πόσο είναι» και του απαντάτε «20». 20 τι?? είκοσι εφημερίδες, είκοσι τεταγωνικά μέτρα, εικοσι στρεματα, εικοσι καφάσια μπυρες; εικοσι τι; Ναι, οκ, προφανώς 20 τ.μ. (τετραγωνικά μέτρα) εννοείτε αλλα δεν το λέτε. Για έναν φυσικό, μονάδα μέτρησης μπορεί να είναι το οτιδήποτε, οπότε φροντίστε να το εκφράσετε σωστά.

Γενικά, μέτρηση φυσικού μεγέθους είναι η σύγκριση ενός μεγέθους με κάποιο άλλο. Δηλαδή αν θέλω να μετρήσω το μήκος της βεράντας και δεν έχω μετροταινία, μπορώ να χρησιμοποιήσω οτιδήποτε, από μολύβια ή το πιο συνηθισμένο όταν ήμαστε παιδιά, βήματα ή πατούσες.

Advertisements