ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ

(1856 – 1943)
Γεννημένος στις 10 Ιουλίου του 1856 στο χωριό Σμίλιαν της Αυστροουγγαρίας, σπούδασε για λίγο στο Γκρατς και στη Πράγα χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Είχε όμως ήδη σαγηνευτεί από τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού.

Δούλεψε σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός σε τηλεφωνική εταιρία στη Βουδαπέστη (1881) και αργότερα στην εταιρία του Έντισον στο Παρίσι σχεδιάζοντας δυναμό. Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν συνεχές (σταθερής πολικότητας), κάτι που ο Τέσλα έβρισκε λανθασμένο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το παραγωγικότατο μυαλό του συνέλαβε εκείνη την εποχή, κάνοντας βόλτα με φίλο του σε πάρκο της Βουδαπέστης, μια μηχανή παραγωγής εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Το 1884 ξεκινά για την Αμερική, το οποίο ήταν όνειρο ζωής. Πήγε στην εταιρία του Έντισον, που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή, στη Νέα Υόρκη. Δούλεψε στο εργαστήριο του Εντισον για δύο χρόνια, όμως τελικά η διαμάχη συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος μεταξύ τους κλιμακώθηκε. Οι λαμπτήρες του Εντισον ήταν σχετικά αδύναμοι και το μειονέκτημα του συνεχούς ρεύματος ήταν στη μεταφορά του. έπρεπε να υπάρχει υποσταθμός κάθε δύο μίλια.

Τελικά, ο Τέσλα βρίσκει χρηματοδότη και στο δικό του εργαστήριο πια, αναπτύσσει κινητήρες, μετασχηματιστές και σχεδιάζει ολόκληρο το σύστημα μεταφοράς και διανομής εναλλασσσόμενου ρεύματος για την Αμερική. Αυτό ήταν, έκτοτε το εναλλασσόμενο ρεύμα καθιερώθηκε χάρη στη μεγαλοφυϊα του. Μάλιστα, το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο που εφεύρε, και το οποίο χρησιμοποιείται πλέον σε άπειρες ηλεκτρικές συσκευές, απογείωσε τους ηλεκτρικούς κινητήρες και τη φήμη του. Αποκορύφωμα της νίκης του εναλλασσόμενου, είναι  ο διαγωνισμός (1895) που κέρδισε για το σχεδιασμό υδροηλεκτρικού έργου στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Στο λαμπρό μυαλό του οφείλονται άπειρες πατέντες και εφευρέσεις όπως οι ασύρματες επικοινωνίες, η ακτίνα laser, ραδιόφωνο, κατακόρυφη απογείωση αεροπλάνων και αμέτρητες άλλες.  Αν και ο ασύρματος τηλέγραφος χρεώνεται στο Μαρκόνι, ουσιαστικά τις πρώτες επιδείξεις στην Αμερική τις είχε πραγματοποιήσει ο Τέσλα νωρίτερα. Ο ίδιος αναφέρει «Ο Μαρκόνι είναι καλός συνάδελφος. Αφήστε τον να συνεχίσει. Χρησιμοποιεί δεκαεπτά από τις πατέντες μου». Είχε οραματιστεί τα κινητά τηλέφωνα,  το ελικόπτερο, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και την ασύρματη μεταφορά ενέργειας.

Άλλαξε πολλούς χρηματοδότες στα επόμενα χρόνια και κατέληξε με τον τραπεζίτη J.P. Morgan. Τότε άρχισε να δουλεύει σε ένα από τα οράματα του για ελεύθερη ενέργεια. Έτσι κατασκεύασε έναν από τους απαραίτητους πύργους που θα μετέδιδαν όχι μόνο σήματα για τηλεπικοινωνίες αλλά και ηλεκτρική ενέργεια καλύπτοντας όλη την υφήλιο. Η συνεργασία των δύο έληξε δυστυχώς όταν ο Τέσλα αποκάλυψε στον χρηματοδότη του ότι το σύστημα προορίζεται στη μεταφορά ελέυθερης-δωρεάν ενέργειας…

Ήταν έναν από τους πρώτους που διέβλεψαν ότι η ανθρωπότητα οδηγείται σε μία σπατάλη ενέργειας που δεν αξιοποιούσε τότε τους ανανεώσιμους πόρους για παραγωγή ενέργειας.  Παρά την εφευρετικότητά του, η φήμη του, οι φιλοδοξίες του και οι εκκεντρικότητές του (είχε εμμονή με τον αριθμό 3: έπλενε τα χέρια του τρεις φορές στη σειρά ή ακόμα χειρότερα περπατούσε τρεις φορές γύρω από ένα κτίριο πριν μπει σε αυτό) δημιούργησαν τη φήμη ενός τρελού επιστήμονα. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να μελετηθούν σε βάθος οι εφευρέσεις του. Η  οραματικότητά του, η μεγαλοφυϊα του και το ήθος του δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με τον Νέο Κόσμο που τόσο πολύ περίμενε να επισκεφτεί.

Σίγουρα ιδιοφυΐα, σίγουρα όχι καλός επιχειρηματίας. Δεν ενδιαφερόταν για την εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεών του.  Όπως έλεγε ο ίδιος «Αφήστε το μέλλον να πει την αλήθεια. Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον, για το οποίο εργάστηκα, είναι δικό μου».

Ίσως ο πιο διορατικός, ανιδιοτελής και ευφυής φυσικός με τεράστιο εύρος εφευρέσεων που άλλαξε τη ζωή του τεχνολογικού πολιτισμού και που ενέπνευσε άπειρους άλλους φυσικούς και μηχανικούς.

 

 

(Είναι μόνο μια συνοπτική παρουσίαση του έργου και της ζωής του. Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε περαιτέρω πράγματα για αυτόν και την βιογραφία του)

Δείτε επίσης: https://www.youtube.com/watch?v=iEJNJ0rFSe8

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Tesla Memorial Society of Ney York
  2. Ο χαρακτήρας και οι ιδιοτροπίες του Τεσλα – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΖΕΝΙΘ – Γ. Στάμκος – 2012
  3. Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΛΑ – Γιώργος Στάμκος – Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
  4. http://tesla.esa.gr
  5. https://el.wikipedia.org/wiki/Γουλιέλμο_Μαρκόνι
  6. ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Γ. Στάμκος – Θεσσαλονίκη – 2012
Advertisements