Ισαακ Νιούτον («Νεύτωνας»)

(1643 – 1727)

Ο σπουδαίος φυσικός και μαθηματικός Ισαακ Νιούτον, γεννήθηκε στην Αγγλία και από μικρός ήταν λίγο απείθαρχος, καθώς προτίμησε να ζήσει με τη γιαγιά του όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και να απειλήσει να κάψει το σπίτι όπου ζούσε ο πατριός του με τη μητέρα του.

Σπούδασε στο Cambridge University’s Trinity College και παρά το γεγονός ότι διδασκόταν τις αρχές του Αριστοτέλη, ο ίδιος προτίμησε να μελετά τις τότε πρόσφατεςδημοσιεύσεις του Γαλιλαίου, του Κέπλερ και του Μπόιλ. Έτσι άρχισε να αναρωτιέται για αναπάντητα ερωτήματα και ασχολείται με δικές του ανακαλύψεις.

Οι πρώτες του ανακαλύψεις σχετίζονται με τα μαθηματικά κι είναι το διωνυμικό θεώρημα και την ανάπτυξη του μαθηματικού λογσιμού.

Το 1665, το πανεπιστήμιο κλείνει λόγω της Μεγάλης Πανούκλας, και τα επόμενα δύο χρόνια τα περνά στο σπίτι του όπου ασχολείται με το φως. Απέρριψε τη θεωρία του Descartes ότι το φως είναι ομγενές, αλλά έπειτα από πειράματα κατέληξε στο γεγονός ότι το φως είναι σύνθετο και μπορεί να αναλυθεί σε απλούστερα, όπως περνώντας μέσα από ένα πρίσμα. Επίσης, στον τομέα της οπτικής, πρέπει να σημειωθεί ότι κατασκεύασε και το πρώτο ανακλαστικό τηλεσκόπιο.

Όσον αφορά το «μήλο» που τον ενέπνευσε, είναι αλήθεια. μόνο που δεν του έπεσε στο κεφάλι! Παρατηρώντας το, αναρωτήθηκε γιατί πέφτουν έτσι τα αντικείμενα και τελικά ότι το αίτιο για την πτώση του, αλλά και για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων είναι η ίδια και το ονόμασε Παγκόσμια βαρύτητα. Τελικά διατύπωσε τον περίφημο Νόμο της Παγκόσμιας Βαρύτητας (F=G m1 m2 / r^2). Έτσι, ερμηνεύτηκαν οι κινήσεις των κομητών, των πλανητών αλλά και οι παλλιροιες.

Το άλλο επίσης διάσημο κομμάτι των ανακαλύψεών του, είναι οι τρεις Νόμοι Κίνησης του Νεύτωνα.

1ος Νομος Νευτωνα: Οταν σε ένα σώμα που είναι ακίνητο ή κινείται με σταθερή ταχύτητα δεν ασκούνται εξωτερικές δυνάμεις (ή αν ασκούνται η συνισταμένη τους είναι μηδέν), τότε το σώμα θα συνεχίσει να είναι ακίνητο ή να κινείται με σταθερή ταχύτητα.

2ος Νομος Νευτωνα: Οταν σε ένα σώμα μαζας m ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη ΣF, τότε αυτή είναι ανάλογη της επιτάχυνσης του σώματος.

3ος Νόμος Νεύτωνα: Οταν ενα σώμα ασκεί δύναμη σε ένα άλλο (δραση) τότε και το δεύτερο σώμα ασκεί δύναμη στο πρώτο (αντίδραση).

Το πλούσιο έργο του δεν τελειώνει εδώ. Ασχολήθηκε και με τα ρευστά και την κίνησή τους, απ’ όπου προήλθε κι η έννοια των νετώνειων ρευστών.

Γύρω στο 1700 σταματούν οι δημοσιεύσεις του και το επιστημονικό του έργο, ενώ το 1705 χρήζεται ιππότης και το 1727 πεθαίνει κι ενταφιάζεται στο Westminster Abbey στο Λονδίνο.

jy5ckgfrlat9k

Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μπορείται να βρείτε σκαναρισμένα έργα (microfilmed) και χειρόγραφα του Νιούτον.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. ENCYCLOPAEDIA BRITANNICA, Sir Isaac Newton ENGLISH PHYSICIST AND MATHEMATICIAN
  2. FAMOUS SCIENTISTS, Isaac Newton
Advertisements