Γυναίκες στο χώρο της φυσικής στην αρχαιότητα

Θα επιχειρήσουμε μία πολύ σύντομη αναδρομή στο ρόλο των γυναικών της αρχαοίτητας στην επιστήμη της φυσικής. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι κατά την αρχαιότητα, οι επιστήμες δεν ήταν σαφώς διαχωρισμένες σε άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία. Η επιστημονική τους προσέγγιση ήταν κυρίως φιλοσοφική. Μάλιστα οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με τη μελέτη της φύσης είναι Φυσικοί φιλόσοφοι, ενώ αργότερα το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας στράφικε στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, το ήθος του. Αργότερα, ο Αριστοτέλης έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια του ορθολογισμού.

Σήμερα γνωρίζουμε πάρα πολλά ονόματα ανδρών της αρχαιότητας που ασχολήθηκαν κυρίως με αυτά που αποκαλούμε πλέον μαθηματικά και φυσική. Τι γνωρίζουμε όμως για τις γυναίκες εκείνης της εποχής και το ρόλο τους στην εξέλιξη και διάδοση των επιστημών; Ομολογουμένως, λίγα.

Σίγουρα, δεν ήταν πολλές και οι λόγοι κυρίως κοινωνικοί. Όποιες, όμως, διακρίθηκαν πρέπει να ήταν πολύ δυναμικές και συνήθως προέρχονταν από «επιστημονικό» οικογενειακό περιβάλλον.

Ας τις δούμε λοιπόν…

Αγλαονίκη (5ος αιώνας π.Χ.): από τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ήταν η πρώτη γνωστή γυναικα αστρονόμος στην Αρχαία Ελλάδα. Πιστεύεται ότι μπορούσε να προβλέψει ηλιακές εκλείψεις με ακρίβεια.

Αξιοθέα (4ος αιώνας π.Χ.) : από την Φλιούντα στην Πελοπόννησο. Σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φυσική φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Κατόπιν, λέγεται ότι δίδαξε στην Κόρινθο και στην Αθήνα αυτές τις επιστήμες.

Αρετή η Κυρηνεία ή Αρήτη (3ος – 4ος αιώνας π.Χ.): σπούδασε στην ακαδημία του Πλάτωνος και δίδαξε για πολλά έτη φυσική, μαθηματικά και ηθική φιλοσοφία. Πολυγραφότατη για γυναίκα.


Κλεοπάτρα (3ος – 4ος αιώνας π.Χ.): Κλεοπάτρα ήταν το ψευδώνυμο της με το συνέγγραφε, ενώ το πραγματικό της όνομα δε σώζεται. Συνέγραψε το «Περί μέτρων και Σταθμών» και το «Κοσμητικά» τα οποία μνημονεύονται από τους μετέπειτα χημικούς.


Υπατία (3ος – 4ος αιώνας π.χ.): κόρη του μαθηματικό κι αστρονόμου Θεωνα, διακρίθηκε στην αλγεβρα, στη γεωμετρία αλλά και στην αστρονομία στην Αλεξάνδρεια . Υπήρξε πόλος έλξης για τους διανοούμενους και διαμάχης με τους φανατικούς μοναχούς της εποχής της. Τελικά βρήκε φριχτό θάνατο από φανατικούς και δε διασώθηκε κανένα από τα κείμενά της.


Αποτέλεσμα εικόνας για υπατία
Υπατία – Εικόνα από ypatia.gr
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – Αναμπέλλα Παλλαδά, Διδάκτωρ Φυσικής Πλάσματος Πανεπιστημίου P. Sabatier & C.P.A.T., Γαλλία, 2011
2. Women in Science – The star garden, 2013
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s