Αποτέλεσμα εικόνας

Αυτές οι εκπληκτικές φωτογραφίες που δείχνουν μια πρασινωπή αιθέρια κουρτίνα να χορεύει είναι το βόρειο σέλας. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο φορτισμένα σωματίδια προερχόμενα από τον ήλιο εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και συγκρούονται με τα σωματίδια των αερίων της ατμόσφαιρας.

Το φαινόμενο παρατηρείται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης. Και ναι, υπάρχει και νότιο σέλας!

Λόγω της υψηλής θρεμοκρασίας εκατομμυρίων βαθμών στην επιφάνεια του ήλιου, οι συγκρούσεις μεταξύ των μορίων αερίων είναι συχνές και εκρηκτικές με αποτέλεσμα τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και πρωτόνια να πετάγονται από την ατμόσφαιρα του ήλιου και να ξεφεύγουν από το μαγνητικό πεδίο. Ερχόμενα προς τη γη από τον ηλιακό άνεμο, τα φορτισμένα σωματίδια εκτρέπονται σε μεγάλο βαθμό από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ωστόσο, στους πόλους όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ασθενέστερο, κάποια σωματίδια καταφέρνουν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και συγκρούονται με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Αυτές, λοιπόν, οι συγκρούσεις είναι που εκπέμπουν το φως που αντιλαμβανόμαστε ως Βόρειο Σέλας (ή Νότιο Σέλας).

Solar Wind

Εικόνα από www.aurora-service.eu

Και πού οφείλεται το χρώμα που έχει το Βόρειο Σέλας;

Συνήθως το χρώμα που κυριαρχεί σε αυτό το φαντασμογορικό φαινόμενο είναι το πράσινο, ενώ μπορεί να παρατηρηθουν και πιο κοκκινωπά χρώματα. Το χρώμα οφείλεται στον τύπο των σωματιδίων του αερίου που συγκρούονται με τα σωματίδια που προέρχονται από τον ήλιο. Το πράσινο χρώμα παράγεται από τα μόρια του οξυγόνου που βρίσκεται περίπου 60 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ το σπάνιο κόκκινο χρώμα παράγεται από οξυγόνο σε ύψος μέχρι 200 μίλια. Οι συγκρούσεις με άζωτο παράγουν μπλε – μωβ χρώματος σέλας.

Αποτέλεσμα εικόναςΑποτέλεσμα εικόνας

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

  1. Service Aurora – www.aurora-service.eu
  2. Northern Lights Center – www.northernlightscentre.ca

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s